gratis e-guide: De 5 valkuilen bij het bouwen van je nieuwe woning

Lichtplan nieuwbouwwoning

Hoe maak je een passend lichtplan voor je nieuwbouw woning? Hoe bepaal je de lichtpunten en wat heeft een goede indeling hiermee te maken?
doorkijk woning

lichtplan nieuwe woning

Je hebt net een nieuwe woning gekocht! De bouw is van start gegaan en je krijgt gelijk een lijstje met deadlines voor het maken van een aantal keuzes.

De eerste keuzes die je moet maken voor je nieuwbouwhuis heeft te maken met de ruwbouw van de nieuwe woning. Dit gaat vaak over lichtpunten, stopcontacten en het verplaatsen van binnenwanden en deuren. 

Op de plattegrond van je woning zijn vaak al een aantal lichtpunten en stopcontacten aangegeven. Dit is vaak standaard ingetekend en erg summier. Op de begane grond zijn vaak drie tot vier plafondpunten ingetekend. Afhankelijk van de grootte van de woning is dit erg weinig en vaak niet passend bij hoe jij je huis wil indelen. Daarom is mijn advies om al snel in het aankoopproces van je nieuwe woning het lichtplan mee te nemen in het interieurontwerp. Zo krijg je een passend interieur en lichtplan wat elkaar versterkt.

tips voor een goede uitbouw
detail bank

stap 1 de indeling van je interieur

Een goed lichtplan en een juiste interieurindeling zijn met elkaar verbonden. Hoe jij wilt leven in je huis, waar welke woonfunctie komt is van invloed op het lichtplan voor je nieuwbouwhuis. Hiervoor moet je de juiste positie bepalen van de lichtpunten. 

Je wilt natuurlijk graag boven de eettafel een mooie eyecatcher van een lamp en niet net ernaast. Waar je veel gaat zitten met een laptop moet er voldoende oplaadpunten aanwezig zijn. Belangrijk voor het bepalen van het lichtplan is een goede indeling van de ruimte. Maak dus een indelingsplan.

Is er dan geen mogelijkheid om later de verlichting aan te passen?

Natuurlijk kan je altijd later je verlichting aanpassen. Maar dat kan dan alleen met het plaatsen van een railsysteem waar je plafondspots in plaatst of werken met lange lichtsnoeren van een lamp. Door de betonnen plafonds in de nieuwbouwwoning waar de leidingen al in het plafond zijn verwerkt, kan je niet zomaar een lichtpunt infrezen naderhand. Het beste is om vooraf de lichtpunten aan te geven in de plattegrond.

Het verlagen van je plafond is ook een optie voor het aanpassen van je verlichting. Het plafond verlaag je dan met 5-10 cm. Is de ruimte er om het plafond 10 cm lager te plaatsen dan kan je inbouwspots plaatsen. Is 3-5 cm maximaal haalbaar dan werk je met opbouwspots. Hierdoor kan je na de oplevering van je woning de lichtpunten en de spots plaatsen waar je wilt. 

Check wel goed van te voren of het verlagen van een plafond haalbaar is met de hoogte van de raamkozijnen. Zeker in nieuwe woningen zie je steeds vaker dat de ramen tot aan het plafond lopen. Dan is er weinig speling voor het aanbrengen van een verlaagd plafond en komt deze deels voor het raam uit.

Hieronder zie je twee voorbeelden van het aanpassen van de verlichting naderhand. Links is er gewerkt met lichtsnoeren langs het plafond. Op de rechterfoto zie je een plafondrail met lichtspots en hanglamp om in de zithoek meer licht te krijgen.  

lichtplan nieuwbouwhuis

STAP 2 LICHTLAGEN

Je hebt een interieurindeling gemaakt voor je woning. In de plattegrond staat getekend waar je de zithoek wilt en waar de keuken en de eettafel. Maar wat voor type licht wil je op welke plek in je huis?

Denk bij het bepalen van een goed lichtplan aan lichtlagen.

De eerste laag is de plafondlaag. In de plafondlaag zitten de lichtspots en de plafond hanglampen.

De tweede laag is de middelste lichtlaag. Hier komen wandlampen (op 1.80 hoogte vanaf de vloer gerekend). Maar ook leeslampen of staande lampen horen hierbij.

De laatste laag is de vloerlaag. Denk hier aan een tafellamp of een vloerlamp of indirecte verlichting laag bij de grond. 

Door te letten op een goede mix van lampen in elke lichtlaag krijg je een flexibel lichtplan waar je kan spelen met licht in je interieur en het kan aanpassen naar de situatie. 

leeslamp
interieuradvies vrijstaande woning

STAP 3 LICHT PER RUIMTE

Hoeveel lichtpunten heb je nodig per ruimte in je woning? Neem bijvoorbeeld de zithoek. Een plek waar veel gebruik van wordt gemaakt. Bedenk voor je zelf hoe je deze ruimte gaat gebruiken. Wil je daar ontspannen kunnen zitten en relaxen? Dan is indirect licht en sfeerlicht belangrijk. Zit je ook wel eens met een laptop op schoot. Is het ook een hoek waar je gaat lezen? Dan is een functionele leeslamp fijn en een vloerstopcontact is dan prettig. Gaat het om een hele hoge ruimte waar je gaat zitten en wil je wel meer een besloten gevoel creëren? Dan is een groot armatuur mooi om toe te passen om visueel een laag aan te brengen. Allemaal aandachtspunten om bij langs te gaan. 

lichtontwerp

Ik hoop je met deze blog je een eerste aanzet te hebben gegeven voor het maken van een lichtplan voor je nieuwbouwwoning. Wil je liever een lichtplan door een expert laten maken? Dat is zeker mogelijk. Vaak wordt tegelijk met het lichtplan een interieurindeling gemaakt. Een totaal interieuradvies laten maken voor je gehele woning kan natuurlijk ook. Plan een kennismakingsgesprek in om jouw wensen en de mogelijkheden te bespreken. 

interieurontwerp nieuwbouw

fotocredits @chiela.nl en de laatste foto door @doriekefotografie

journal