5 tips voor een nieuwe keuken

In deze blog geef ik je 5 tips waar je op moet letten wanneer je een nieuwe keuken kiest. Ben je van plan om een nieuwe keuken te gaan kopen en weet je niet zo goed waar je allemaal aan moet denken? Ik hoop je met deze blog wat meer inspiratie te kunnen geven. Welke keuzes zijn handig om goed over na te denken, wat past bij jou en hoe stel je jou ideale keuken samen.

5 tips voor een nieuwe keuken

tip 1 knelpunten

De eerste stap naar een ideale keuken is na te gaan bij jezelf waar op dit moment juist de knelpunten zitten in je huidige keuken. Of waar je je altijd aan ergert. Onze keuken in ons vorige huis was te klein, onlogisch ingedeeld waardoor we elkaar telkens in de weg zaten. Was de een aan het koken moest de ander net in dat laatje iets pakken. En het aanrechtblad had een dode hoek waar je eigenlijk niets nuttigs in kon zetten omdat je er toch niet bij kon. Misschien is je huidige keuken te klein, is er te weinig aanrechtruimte. Mis je voldoende opbergruimte. Wil je meer een ontmoetingsplek maken van je keuken. Deze knelpunten zet je om in je wensen van jou ideale keuken. Dus op naar stap 2.

tegels in de keuken

tip 2 wensen

Zet de knelpunten om in wensen. Wat vind je belangrijk in je nieuwe keuken? Ik vond het belangrijk om 1 elke functie (kom ik later op) een plek te geven in de keuken. Denk aan ontbijt maken | bakken | koken | koffie zetten. 2 Ik wilde genoeg aanrechtruimte hebben. 3 Een goede verlichting vind ik ook belangrijk in een keuken. 4 De nieuwe keuken staat in het midden van de benedenverdieping maar ik wilde niet op alle troep kijken. Dus daar moest iets op verzonnen worden. Ik vind keukens met een eiland waar je op kan kijken echt heel mooi. Maar dat werkt niet voor ons. Ik zou de hele dag het aanrecht leeg willen krijgen (wat mij niet gaat lukken weet ik nu al…) 5 Ik vind het altijd mooi als de zichtlijnen in een ruimte niet belemmerd worden. Dus dat je mooi kan doorkijken van voor naar achteren. 

keuken als ontmoetingsplaats
keuken als wandmeubel

tip 3 functies

Een derde belangrijke stap is hoe ga jij de keuken gebruiken? Wie gaat de keuken gebruiken? Zijn er kinderen. Vind je het handig als de kinderen zelf ook makkelijk spullen kunnen pakken. Hou daar dan rekening mee bij de indeling van waar je de borden of bekers neerzet. Hou je van koken of van bakken. Een goede oven, kookplaat en ruimte eromheen zijn dan heel fijn. Wil je ook een zitplek bij de keuken? Een plek waar je even snel je laptop kan openklappen (dus een stopcontact in de buurt is dan wel handig). Creëer een zitplek met een barkruk. Ben je gek op koffie en heb je een mooi koffie apparaat die wel een blikvanger mag zijn? Dan is een aparte koffiehoek ook een leuk idee om mee te nemen in de indeling. 

koffiehoek
stoere materialen keuken

tip 4 verlichting

Verlichting is ook heel belangrijk bij het prettig werken in je keuken. Er is technische en decoratieve verlichting. Technische verlichting zijn lichtpunten in je plafond of in de afzuigkap waardoor je beter zicht hebt op je werkblad. Decoratieve verlichting kan zijn een mooie grote lamp bij het bargedeelte. Of een leuke lamp bij je koffieapparaat. Met een dimmer kan je de verlichtingssterkte aanpassen en van functioneel naar sfeerverlichting schakelen. 

keukenverlichting tips

tip 5 kleuren en materialen

Als laatste ga je kijken naar de kleuren en materialen van je keuken. Welk type aanrechtblad kies je. Wil je wel of geen tegels gebruiken? Welk materiaal wil je voor je frontjes kiezen? De kleuren en materialen hangen samen met de eerdere stappen die je hebt gemaakt. Wil je een lichte keuken dan kies je hier voor lichte materialen. Wil je dat je kinderen ook makkelijk spullen kunnen pakken dan zijn open vakken of frontjes met een greep ideaal. Kies je voor een apart bar gedeelte of een mooie koffiehoek? Kleed deze dan aan met een bijzondere tegel of materiaal wat een blikvanger is. Een eiland met bijzondere tegels of koperen platen als afwerking maakt van je keuken iets aparts. Meer warmte in je keuken kies dan voor gouden of messing accenten. Wil je juist je keuken niet laten opvallen maar eerder een meubelstuk laten zijn in de ruimte? Geef het een look van een houten dressoir en werkt functionele aspecten weg achter schuifdeuren. 

warme materialen voor je keuken
koper in je keuken

keukeninspiratie

Je merkt het, het is handig om een aantal stappen door te nemen voordat je een keukenshowroom instapt. Heb je de vijf tips doorgenomen? Dan heb je al een goed beeld wat bij jou past en welke keuzes je gaat maken.

Op pinterest heb ik nog een keukeninspiratie bord gemaakt waarop heel veel type keukens te zien zijn. 

Wil je advies om de juiste keuze te maken. Of wil je een maatwerk keuken? Maak een afspraak om je wensen te bespreken. 

fotocredits nr 1 en 2 Dorieke Fotografie foto 3 Homedeco foto 4 Decoratie Mobel foto 5 Passenger coffee foto 6 Roomed foto 7 Homify foto 8 EnStijl foto 9 reportage VTWonen

Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.