gratis e-guide: De 5 valkuilen bij het bouwen van je nieuwe woning

3 TIPS VOOR EEN GOED LICHTPLAN

lichtplan

Een goed lichtplan is belangrijk voor je huis en interieur. Wanneer je een nieuwbouw woning gaat kopen worden er vaak al lichtpunten ingetekend. Vaak op best logische punten in het huis. Een centrale plafondaansluiting in het midden van een ruimte, in een aantal hoeken de stopcontacten en klaar. 

Als je een nieuwbouw woning gaat kopen, komen er veel keuzes op je af. Zeker wanneer je een woning volledig naar eigen smaak en stijl laat ontwerpen zijn er al zoveel dingen waar je aan moet denken voordat je toekomt aan de binnenkant van het huis. Een woning die nog gebouwd gaat worden, is nog niet real life te zien en het is lastig om een goede voorstelling te maken van de ruimte. 

Tip 1 voor het maken van een goed lichtplan is begin op tijd! Denk niet dat lichtplan komt straks wel als het huis er staat. Maar neem je wensen mee al in de ontwerpfase van je woning. Het scheelt je tijd en extra kosten om lichtpunten achteraf te moeten aanpassen. Maak voor jezelf een lijstje op basis van je huidige woning wat je prettig vind aan de verlichting of wat je juist mist en graag anders had willen zien. Hoe leef je? Ben je een kunstliefhebber die een aantal mooie werken in huis heeft en uitgelicht mogen worden? Hou je van etentjes met vrienden waar een sfeervolle verlichting prettig is. Let eens een aantal dagen op hoe je leeft in je (huidige) huis en wat licht met je interieur doet.

Tip 2 volg de architectuur

Kijk naar je type huis welke sfeer en stijl heeft dat? Zijn er bijzondere elementen in je huis die je wilt benadrukken? Bijvoorbeeld een prachtige hal en entree. Een mooie trapopgang. Een lijnenspel in je woning benadrukken. Het lichtplan moet de architectuur van je woning ondersteunen. 

Tip 3 let op de lichtzones

Je kan elke ruimte in je huis verdelen in 3 lichtzones. Boven | midden | onder. Bedenk bij het intekenen van lichtpunten waar het licht zit. Plafondspots zit in de boven zone. Bij een plafond hanglamp komt het licht (vaak) uit in de middenzone. Ook een leeslamp of een wandlamp zit in deze middenzone. Vloerspots of een vloerlamp zit in de onderste zone. Maak een goede verdeling van het licht. Op die manier kan je makkelijk spelen met het licht in je interieur als je er straks woont. 

lichtplan

LICHTPLAN

Is dit ook interessant voor jou? Ga je een woning laten bouwen? Wil je een goed lichtplan laten maken voor je huis? Wil je straks voorkomen dat je veel onnodige tijd en kosten kwijt bent aan aanpassingen achteraf? Wil je graag meer helderheid krijgen over de mogelijkheden voor je huis en hierover met een interieurdeskundige kunnen overleggen?

Maak een goede start voor je nieuwbouw woning en meld je aan voor meer informatie. 

fotocredits: Foscarini lamp type Spokes behance | opbouwlichtspots weverducre homifyfrenchyfency

journal