Tips voor een goede uitbouw

waar moet je op letten wanneer je gaat uitbouwen

Uitbouw huis. De knoop is doorgehakt, de financiering is rond, je gaat je huis uitbouwen. Heerlijk extra woonmeters erbij! Eindelijk ruimte voor een mooie grote leefkeuken, de woonkamer wordt groter, er kan een kinderhoek of werkkamer worden gerealiseerd. Allemaal ideeën en wensen die je hebt. Maar wat zijn handige tips voor een goede uitbouw van je woning? 

In mijn werk als interieurontwerper begeleidt ik dagelijks mensen die hun huis verbouwen of een nieuw huis laten bouwen. Hun ervaringen en de vragen die ik krijg heb ik verwerkt in deze blog met 3 tips voor een goede uitbouw. 

tip 1 een goede indeling

Je hebt vast al een wensenlijstje klaar wat je graag gerealiseerd wil hebben met de nieuwe uitbouw. Eindelijk ruimte voor een mooie leefkeuken met een grote eettafel. Misschien ook nog een flex werkplek met genoeg opbergruimte. Of ga je juist een grote zithoek realiseren met een relax gedeelte en een tv hoek? Ik vraag altijd bij de start van een interieurproject wat je belangrijk vind om te realiseren in het interieur. Maak je wensenlijstje, bedenk voor jezelf wat je belangrijk vind. Genoeg opbergruimte, een flexibele indeling. Ben je door de weeks met z’n tweeën en ben je in het weekend met meer mensen? Hoe leef je, wil je je eerste koffie opdrinken in alle rust met zicht op de tuin? 

tips voor een goede uitbouw
tips voor een goede uitbouw

tip 2 Een praktische indeling

Als je helder hebt wat je wensen zijn, ga je kijken naar de beste indeling. Teken op ruitjespapier de plattegrond van je huis. Bijvoorbeeld 2 ruitjes staat voor 1 meter. En teken de meubels in verhouding op een apart papier, knip uit en ga verschillende indelingen neerleggen in de plattegrond.

Let bij het maken van een indeling op een aantal praktische elementen. Rondom de eettafel wil je stoelen of een bankje. Hou rekening met 75 cm rondom de tafel om je stoel weg te kunnen schuiven. 

Let op de looproutes en draairichtingen van deuren. De eettafel dwars voor de tuindeuren is in de winter nog wel goed te doen maar in de zomer wordt het een obstakel waar je langs moet voordat je naar buiten kan.

Maak een indeling ook spannender door de ruimte zo in te delen dat je niet direct de hele ruimte overziet. Denk aan een haard als roomdivider, een stukje muur haaks op de buitenmuur. Ik kom vaak nog grote blokken uitbouw tegen die een groot vierkant zijn en moeilijk fijn in te delen zijn. Voor meer inspiratie over een goede indeling lees je in mijn blog verbouwing inspiratie. 

verbouwing woning

tip 3 een goede lichtinval in je huis

Een flinke uitbouw met een grote schuifpui of een hele glazen wand. Lekker veel licht zal je denken. Maar je wilt voorkomen dat door het vele zonlicht de nieuwe uitbouw een sauna wordt en een zonnebril een noodzaak is. Kijk naar de ligging van je huis. Een uitbouw op het noorden kan zeker wel extra licht gebruiken. Een uitbouw op het zuiden kan meer spelen met licht en schaduw. Denk aan twee keer openslaande deuren met een stuk muur ertussen. 

Denk alvast na over de zonwering en hou er rekening mee in je budget. Je kan een kleine overstek maken (1.20 diep) om direct zonlicht van je ramen af te halen. Of je werkt met een balken constructie waar je zonwering of planten plaatst. 

Kijk ook naar het licht in je woning. Hoe groter de uitbouw hoe minder direct licht in het middengedeelte van je woning valt. Is er een budget voor het plaatsen van een lichtstraat of lichtkoker om voldoende licht te houden in je huis. 

en suite deuren
lichtkoker

tip 4 maak een goed lichtplan

Een uitbouw van je woning is een mooi moment om ook je lichtplan ‘uit te bouwen’. 

De indeling van de ruimte is bepaald. Teken op je plattegrond in waar je licht wil hebben. Denk aan plafondspots die je kunt dimmen voor algemene verlichting. Goed licht in de keuken, licht bij de eettafel. Misschien laat je een stukje oude muur staan en wil je die juist accentueren met een vloerspot of een wandlamp. Neem als het kan en het budget er is gelijk het bestaande gedeelte mee in het lichtplan. Ga je het plafond vernieuwen of stuken? Kijk dan of er nieuwe lichtpunten moeten komen in de bestaande situatie. Het is nu makkelijker om het mee te laten nemen dan het later apart aan te gaan passen. Voor meer lichttips lees ook mijn blog met lichttips. Wil je een goed lichtplan laten maken door een expert? Alleen een lichtplan laten maken is ook mogelijk. Plan een afspraak in om je wensen te bespreken. 

uitbouw huis interieuradvies

Ik hoop dat je met deze tips een goede indeling kan maken voor de uitbouw van je woning. Kom je er toch niet uit of wil je graag een expert mee laten kijken mail of bel mij gerust voor een advies. Voor de ene klant werk ik alles uit tot in de details, voor de ander zijn een aantal overlegmomenten voldoende. Er zijn verschillende mogelijkheden. 

fotocredits Chiela en foto met haard Johan Vis

Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.